Biomecanica soldului

Această articulaţie unește capul femural și acetabulul.

leziune articulară femurală tratamentul artrozei stem

Papilian V. Rață M. Rinderu E. Spre deosebire de cavitatea glenoidă a scapulei, are un compartiment central nearticular, numit fosa acetabulară. Capul femural prezintă în centrul suprafetei sale o depresiune numită foseta capului pe care se inseră ligamentul intra-articular — ligamentul rotund.

Evaluarea Biomecanica a Articulatiei Soldului

Capul femural este tratează artroza de gradul 1 de cartilaj hialin, exceptând foseta ligamentului rotund. Colul femural este un segment cilindric, care leagă capul de diafiza femurală. Colul nu este în întregime intracapsular: o porţiune din faţa sa posterioară ramâne extracapsulară. Colul are rolul de a poziţiona specific centrul capului femural faţă de axul diafizei femurale si vârful marelui trohanter.

Anatomia osului Coxal Coxalul este un os plan, pereche, voluminos, alctuit din 3 pri care se sudeaz definitiv la pubertate.

La acţiunea de unire mai participă: labrul acetabular, muşchii periarticulari și presiunea biomecanica soldului. Capsula articulară are forma unui manşon conoid, cu o bază mare inserată pe coxal și cu baza mică prinsă pe femur. Ele fac parte din structura intimă a capsulei şi determină caracterul de articulaţie cu conducere ligamentară.

Examinarea prin palpare a maselor musculare 4.

Se consideră că există cinci ligamente, dintre care 4 sunt extracapsulare si unul intracapsular. Figura nr. Porneşte de la baza spinei iliace anteroinferioare, împreună cu originea muşchiului drept femural şi se termină pe linia intertrohanteriană.

Reabilitare medicala

Acest ligament limitează abductia si rotaţia externă. El acționează ca limitator al mișcării de rotație internă. Zona orbiculară este un dispozitiv special, capsular, format din fasciculele profunde ale celor trei ligamente amintite anterior și înconjoară ca o praștie colul femurului.

articulațiile picioarelor doare grozav artroza tratării articulațiilor genunchiului comprese de sare

Are o importanță reală în susținerea colului și capului femural în cavitatea acetabulară. El are doar rol nutritiv pentru capul femural. Articulația este înconjurată de mușchi care o întăresc: anterior de tendonul dreptului femural, psoasiliacul, pectineul, iar posterior de un strat muscular profund, format de piramidal, gemen superior, obturator interior, gemen inferior, pătratul femural și alt strat superficial, format de marele fesier; în plan supero- lateral este acoperită de fesierul mic si mijlociu, iar infero-intern vine în raport cu obturatorul extern.

  1. Anatomia osului Coxal Coxalul este un os plan, pereche, voluminos, alcătuit din 3 părţi care se sudează definitiv la pubertate.
  2. În staţiune bipodală echilibrul este menţinut de antagonismul între abductori şi adductori.
  3. Medical Market - Actualități în biomecanica șoldului
  4. Structura si biomecanica articulatiei coxofemurale Medicina Sportiva PanSportMedical
  5. Anatomia Si Biomecanica Soldului

Biomecanica soldului A. La nivelul ei se pot produce următoarele mișcări: flexie-extensie; abducție-adducție; rotație internă-externă; circumducție. Datorită lungimii colului femural și unghiului de înclinație, mișcările de flexie-extensie și abducție- adducție se asociază cu mișcări de rotație.

În mișcarea de flexie, coapsa se apropie de peretele biomecanica soldului al abdomenului; iar în extensie aceasta se îndepărtează. În flexie, partea anterioară a capsulei și ligamentul iliofemural se relaxează.

Mușchii posteriori ai coapsei, limitează acestă mișcare. Amplitudinea totală a mișcărilor de flexie-extensie depinde de poziția în care se află genunchiul: astfel, dacă acesta este întins, flexia coapsei va fi biomecanica soldului la aproximativ 90°. Când genunchiul este flectat, flexia coapsei atinge °. Mișcarea de abducție-adducție. Se execută în jurul unui ax sagital ce trece prin centrul capului femural.

Anatomia Si Biomecanica SOLDULUI

Abducția este mișcarea prin care coapsa se îndepărtează de linia mediană. Limitarea ei, când coapsa este în flexie, este produsă prin întinderea ligamentului pubofemural, iar când coapsa este în extensie prin intermediul ligamentului ilio- pretrohanterian.

Mișcarea se oprește prin întâlnirea celor două coapse. În cazul în care coapsa este puțin flectată, atunci membrul situat anterior cel flectat poate trece dincolo de linia mediană și chiar de membrul opus.

Limitarea adducției este dată de întinderea ligamentului iliopretrohantinian.

Anatomia Si Biomecanica SOLDULUI - etrainer.ro

Mișcările de rotație internă și externă se realizează în jurul biomecanica soldului ax vertical ce trece prin capul femural. Amplitudinea maximă a rotației externe este de 15°, iar cea a rotației interne de 35°.

În cazurile în care coapsa se află în poziție de flexie si abducție cu ligamentele relaxateamplitudinea totală a rotației atinge valoarea de °. Rotația externa supinația femurală este limitată de fasciculul iliopretrohanterian; în rotația internă pronația femurală este limitată de ligamentul ischiofemural.

Circumducția este mișcarea ce rezultă din alternarea celor patru mișcări precedente.

artroza articulațiilor tratamentului degetelor mari efectele inițiale ale artrozei articulației șoldului

În realizarea acesteia intervin toate grupele musculare ale șoldului. În timpul executării circumducției, capul femural se învârtește în acetabul; epifiza inferioară a femurului descrie un cerc, iar diafiza acesteia, un con.

Ațiputeafiinteresat